BELANGRIJKE BASIS: REKKEN

 

Als iets belangrijk is voor het ontwikkelen van een kung fu lichaam dan is het wel rekken. De juiste mate van flexibiliteit geeft je meer bewegingsvrijheid. Hierdoor ontstaat de mogelijkheid om te bewegen met minder inspanning. Iemand die soepel is reageert sneller, houdt langer vol en zal zich techniek makkelijker eigen kunnen maken. Hierdoor gaat de algemene ontwikkeling van het lichaam sneller, zullen er minder snel blessures ontstaan en kun je de focus leggen op die dingen die belangrijk zijn.

Het soepel maken van het lichaam is dus nòg belangrijker dan het aanleren van de eigenlijke kung fu bewegingen. Voor de beginner is het niet altijd even interessant om hier alleen mee aan de gang. Je wilt immers kung fu leren en niet alleen maar in lastige posities staan. Om toch het gewenste effect te bereiken en je lichaam om te zetten naar een kung fu lichaam is het nodig om rekken een onderdeel te maken van je dagelijkse routine.

Dit is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Want hoe ver moet je gaan?Te fanatiek van start werkt  averechts. Je voelt je namelijk de dagen erna stijf en stram, met als gevolg dat je wel beter uitkijk om het zelfde nog een keer te doen. Het gaat er dus om dat je gematigd begint. Oefeningen waarbij jij je prettig voelt en bewust bezig zijn hebben de voorkeur. Gaande weg zal je lichaam je zelf gaan vertellen wat het nodig heeft en zullen er oefeningen bij komen. Begin dus niet meteen met een split of spagaat en zie dit ook niet als een einddoel. Zorg dat je ontspannen bezig bent en probeer te ontdekken wat er nodig is om je lichaam soepel te maken. Het lichaam is namelijk een puzzel die alleen jij kan oplossen.

Start met vijftien minuten

Het maakt niet uit hoe druk je bent iedereen heeft wel vijftien minuten per dag om even aan zijn lichaam te besteden. De truc is alleen de rust vinden om dit ook vol overgave en consequent te doen. Spreek dit met jezelf af en probeer je hier aan te houden want als je namelijk geen afspraken met jezelf kan maken met wie dan wel.

Hoe en wat??

Het belangrijkste is dat je niet met een inactief lichaam begint aan je rekoefeningen. Zorg eerst voor een warming up van een minuut of vijf. Bijvoorbeeld een kort rondje hardlopen, touwtje springen of wat oefeningen op de plaats. Maak jezelf hier mee niet te moe. Het gaat erom dat je het lichaam wakker maakt en dat je het bloed goed aan het stromen krijgt.

Het makkelijkste is om daarna je keuken in te gaan, je aanrecht leeg te maken en de onderstaande oefeningen te doen. Houdt iedere positie twintig tellen vast, wissel daarna van been en herhaal dit drie keer. Ga vervolgens door met de volgende oefening. Let op dat je het niet overdrijft, met een rechte rug staat en de voet van je standbeen naar voren gedraaid houdt. Zodra je een lichte rek voelt is het goed en onthoudt de kracht zit hem in de herhaling. Door regelmaat went je lichaam aan de houding en kom je steeds verder.

 (negeer de pijltjes bij de afbeeldingen)
(dit is een uiterste positie begin rechtop)
(negeer de pijltjes bij de afbeeldingen)
 (negeer de pijltjes bij de afbeeldingen)

Voor de resterende vier minuten kies je vier rek oefeningen die jouw lichaam het meeste nodig heeft. Deze zijn voor iedereen anders maar het gaat erom dat jezelf ontdekt wat nodig en vooral ook haalbaar is. Hieronder zie je een aantal voorbeelden om in ieder geval een begin te maken.

(Houding zonder partner uitvoeren door zelf je knie naar je borst te trekken)
 
Door in een begin te maken met deze oefeningen zet je de eerste stap naar je eigen training. Elke dag is aan te raden voor het beste resultaat maar hoeft niet. Om de dag is ook prima maar probeer vol te houden ook als je wat lastiger in je lichaam zit.

Geplaatst op 4 augustus 2013, in Uncategorized. Markeer de permalink als favoriet. Reacties uitgeschakeld voor BELANGRIJKE BASIS: REKKEN.

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: