‘LIU HE’ EEN BELANGRIJK PRINCIPE

 

Liu He staat voor het combineren van zes onderdelen van de mens, waarvan drie externe en drie intern. Het combineren van deze zes delen, stelt de beoefenaar in staat onbegrensde kracht in het lichaam te ontwikkelen.

 
De meeste mensen maken onderscheid tussen externe en interne vechtsport en denken dat ze los van elkaar staan. Dit is echter niet het geval. Een beoefenaar doet er verstandig aan zowel de interne als de externe elementen te oefenen. Hierbij is de lastigste combinatie die van het hart 心 (Xin) en wat bekend staat als intentie/geest 意 (Yi).
 
 
  
De drie externe Combinaties
 
Bij de drie externe combinatie is het de bedoeling dat de volgende onderdelen van het lichaam samenwerken:
 
– voeten en handen,
– knieën en ellebogen
– heup en schouders.
 
Door training in de traditionele Shaolin bewegingen, leert men hoe de drie delen van het lichaam samen moeten werken. Regelmatige training zorgt er vervolgens voor dat de bewegingen tot een naadloos geheel samen smelten. Als dit niveau is bereikt dan wordt het moeilijk voor de tegenstander om te winnen en is men klaar voor de interne training.
 
De drie interne Combinaties
 
Er zijn drie combinaties:
 
– Xin (Hart) en Yi (intentie/geest)
– Yi en Qi (energie)
– Qi en Li (kracht).
 
Het belangrijkste aspect van de interne training is de ontwikkeling van geest en intentie. Hierbij is het idee dat een voornemen (actie) moet worden gecombineerd met Qi en gericht moet worden op de beweging. Qi gong (ademhaling in combinatie met beweging) is beste methode om dit onderdeel beter te begrijpen en ondanks dat er hier vele verschillende methodes van bestaan zijn ze allen in essentie gelijk.
 
 
In het dagelijks leven wordt de ademhaling nooit volledig gebruikt. Maar door het beoefenen van ademhaling naar de onderste Dantian (ongeveer drie vingers onder de navel en twee naar binnen), kan men een volledige ademhaling bereiken. Hierdoor kan men dan meer zuurstof naar elk orgaan en zenuwen leiden, met als gevolg dat de zenuwen beter kunnen waarnemen. Het immuunsysteem wordt daardoor sterker en beter bestand tegen virussen of ziekte. Tevens krijgt het lichaam meer energie. Hierdoor zijn sommige mensen die Qi gong beoefenen in staat geweest om ziektes te genezen waar de conventionele geneeskunde faalde.
 
In de traditionele Shaolin training, zijn er een aantal geavanceerde methoden en vormen voor interne training, zoals Yi Jin Jing en Xi Sui Jing. Deze vormen stellen je in staat om de Qi te manipuleren en meer fysieke kracht te ontwikkelen. De bewegingen worden geleid door de geest. Alleen wanneer de geest gezuiverd is en wordt gecombineerd met de intentie/geest kan men hun Qi controleren in de ruimste zin, hierdoor zal het soepel gaan stromen door alle zenuwen. Om deze kracht te bereiken, moet je Hart, Intent/Geest, energie, en kracht goed zijn gecombineerd.

Geplaatst op 4 augustus 2013, in Uncategorized. Markeer de permalink als favoriet. Reacties uitgeschakeld voor ‘LIU HE’ EEN BELANGRIJK PRINCIPE.

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: