Zorg voor regelmaat

 

Om resultaat te bereiken in je training is regelmaat erg belangrijk. Het lichaam past zich namelijk erg snel aan aan nieuwe gewoontes. Herhaling is hierbij het sleutelwoord want zodra in je training verslapt laat het lichaam het ook zo weer los. Natuurlijk blijft hierbij de kennis en het gevoel bestaan maar de fysieke kant neemt af. Kennis is macht, maar zonder het lichaam om dit te ondersteunen heb je er in de vechtkunst/bewegingsleer niet heel veel aan. Sla je dus met regelmaat je training over dan zal het echte resultaat steeds uitblijven. Uiteindelijk zal je de bewegingen in je hoofd weten te krijgen maar de lichamelijke ontwikkeling zal uitblijven. Dit terwijl fysieke ontwikkeling het hoofddoel van je training zou moeten zijn.

Hardlopen

Loop training is hierbij het mooiste voorbeeld. Met eens in de zoveel tijd een rondje lopen bereik je geen resultaat. Zelfs je techniek zal niet verbeteren. Misschien dat je je hoofd er leeg mee krijgt maar meer als dat zal er niet gebeuren. Ga je echter een of twee keer in de week hardlopen dan zal je snel resultaat merken. Je pas wordt soepeler, de afstand die je kan lopen wordt groter en uiteindelijk kun je steeds sneller gaan lopen. Dit vereist natuurlijk wel enige wilskracht, doorzettingsvermogen en discipline. Hiermee zijn we ook meteen weer terug bij het essentiële punt van regelmaat.

Rust roest

Maak dus duidelijke afspraken met jezelf over wanneer je traint en hou je hier ook aan. Natuurlijk hebben we allemaal een druk leven. Gebruik vermoeidheid of geen tijd niet als een excuus. Passiviteit kweekt passiviteit en je zal merken dat als je eenmaal aan het bewegen bent het vanzelf gaat en nog prettig voelt ook. Helemaal als je klaar bent en je trots kan zijn op je inspanning. Het lichaam heeft beweging nodig, net als voedsel. Probeer er dus voor te zorgen dat je training onderdeel wordt van je dagelijkse/wekelijkse routine.

Om een basis op te zetten zijn honderd dagen nodig

Volgens de oude Chinese teksten over kung fu / Qi gong zijn er honderd dagen van geconcentreerde training nodig om resultaat te bereiken. Dit zal voor de meeste van ons iets te extreem zijn. Het idee hierachter is wel iets om in gedachten te houden. Hoe vaker je iets herhaald hoe beter je er in wordt. Natuurlijk trainen we voor het plezier maar soms is het ook belangrijk doelen na te streven, ook al kost dit moeite.

Geplaatst op 4 augustus 2013, in Uncategorized. Markeer de permalink als favoriet. Reacties uitgeschakeld voor Zorg voor regelmaat.

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: