Hoe word je een betere leerling…..

Het wordt gezegd dat je er tien jaar over kan doen voor je de juiste leraar vind, maar omgekeerd is het misschien nog wel moeilijker. Een Chinese meester observeert zijn leerling meestal een jaar of drie om te zien hoe zijn karakter is. In deze tijd bepalen ze of ze het juiste hart en de geest hebben voor hun kunst. Pas dan beginnen ze met het echte onderwijzen.

Voor veel leraren is het een grote frustratie dat ze regelmatig veel belovende leerlingen zien stoppen om welke reden dan ook. Het is enorm pijnlijk om iemand vol overgave les te geven en ze dan vervolgens zien vertrekken.

Als we een betere leerling willen worden, moeten we eerst leren hoe we moeten leren. Je kan niet zomaar verwachten dat alles je zomaar gegeven wordt. Een leraar kan hier maar 30% in bijdragen, de andere 70 % is iets wat je als leerling zelf moet doen. Iets wat haaks staat op de manier waarop alles in deze tijd aangeboden wordt. Het liefste krijgen we alles hap klaar aangeboden.

Vroeger was het de leerling die de leraar smeekte om les te krijgen. Tegenwoordig smeekt de leraar de leerling alsjeblieft aanwezig te zijn en te trainen.

IMG_5949

Kung fu is niet iets wat je zomaar even kan leren. Om het echt te begrijpen moet je veel oefenen. Hierbij is het belangrijk dat je tijdens uitleg super gefocust bent en de bewegingen als het waren steelt op de momenten dat ze voor gedaan worden. Kijk goed naar hoe er bewogen wordt en probeer te achter halen waarom hij/zij het zo doet. Gevoel kan je namelijk niet uitleggen. Het is iets wat je moet ervaren. Net zolang oefen tot je begrijpt wat er bedoeld wordt. Iets weten is namelijk iets anders dan iets kunnen. Dit is tevens de reden waarom kung fu en Chan (zen) overgedragen moet worden van persoon op persoon en niet te leren is uit een boek of DVD.

Wees creatief in je leerproces en probeer meerdere variaties van dezelfde beweging. Op deze manier zal je uiteindelijk ontdekken wat de juiste is.

Daarnaast is het handig om zoveel mogelijk mensen tijdens hun beoefening te observeren. Op deze manier kom je steeds dichter bij de waarheid, niemand is namelijk foutloos.

Wees geduldig tijdens je training, probeer vol overgaven te oefen en let op dat je niets forceert. Blijf altijd goed luisteren naar je lichaam en train voor jezelf, niet voor anderen.

 

Geplaatst op 18 maart 2016, in Uncategorized. Markeer de permalink als favoriet. Reacties uitgeschakeld voor Hoe word je een betere leerling…...

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: