Shaolin Kung is meer dan Martial arts alleen. 

Het is een systeem waarbij er tijdens de beoefening niet alleen naar het fysieke aspect gekeken wordt, maar ook de mentale kant veel aandacht krijgt.

De eerste hobbel die overwonnen moet worden is het aanleren van de bewegingen. Dit vraagt veel van je doorzettingsvermogen en je ego wordt enorm op de proef gesteld. De wil om het goed te doen moet dus ook los gelaten worden zodat de tijd en herhaling zijn werk kan doen.

Als je de bewegingen weet volgt de verdieping. Nu is het zaak om de onrust in je gedachten onder controle te krijgen, oftewel je ‘monkey mind’ te trainen. Je staat immers steeds het zelfde te doen en dit wordt uiteindelijk saai. Het kan ook zijn dat je gefrustreerd raakt omdat je de bewegingen maar niet kan onthouden. De kunst is om dit te leren los laten.

Als we dit overwonnen hebben is het zaak dat we leren objectief naar de bewegingen te kijken. Om de echte details te vinden moeten we proberen de bewegingen iedere keer weer te doen als of ze nieuw zijn. Ze benaderen met het zelfde open vizier als in het begin.

IMG_6634.JPGOndertussen moeten we niet vergeten dat we ook nog bezig zijn met ‘sport’. We zijn het lichaam aan het trainen en moeten dus de yin en yang vinden tussen het puzzelen en het actief bezig zijn. Met te veel puzzelen krijgt het nooit de vereiste kracht en met te weinig beschadig je waarschijnlijk je lichaam.

De bewegingen die we doen zijn ontwikkeld om met zo min mogelijk inspanning een zo groot mogelijke explosieve kracht op te wekken. Het gaat er dus om dat we het lichaam zo efficiënt mogelijk leren gebruiken. De explosiviteit ontstaat vanuit spierkracht maar het zijn de pezen die die het meest te verduren krijgen. Als deze niet elastisch genoeg zijn zullen ze uiteindelijk schade oplopen. Veel aandacht voor stretchen is dus ook noodzakelijk. Hierbij komen we dus weer terug bij de ‘monkey mind’ en de acceptatie. Wat je wilt en wat je lichaam kan zijn twee verschillende dingen.

Je bent zelf dus je beste leraar want het belangrijkste wat we van de training leren is het luisteren naar ons eigen lichaam om het zo beter te gaan begrijpen en het uiteindelijk steeds een stukje verder te ontwikkelen.

Tijd, herhaling, acceptatie en objectief kijken zijn dus enorm belangrijk om je doel te bereiken.

Geplaatst op 2 maart 2018, in Uncategorized. Markeer de permalink als favoriet. Reacties uitgeschakeld voor Shaolin Kung is meer dan Martial arts alleen. .

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: