Leeuwendans

舞狮
Leeuwendans

Er is niets wat de Chinese cultuur zo goed vertegenwoordigt als de zuidelijke leeuwendans. Want religie, filosofie, literatuur, kunst, wetenschap, taal en zelfs voedsel zijn allemaal terug te vinden in deze traditie.

DSC05578

Oorspronkelijk werd de leeuwendans alleen opgevoerd voor de keizer, maar in de loop der jaren verspreidde de leeuwendans zich via het leger naar de burgers, en werd ze steeds meer onderdeel van het Chinese leven. Nu is de leeuwendans niet meer weg te denken. Bij iedere feestdag, elke opening of gebeurtenis wordt de leeuwendans opgevoerd. De leeuw verjaagt immers de boze geesten, en brengt geluk en voorspoed.

IMGP0427

De leeuw heeft tijdens een leeuwendans een raadsel op te lossen of een uitdaging te overwinnen. Dit wordt de ‘chang’ genoemd. Vaak bestaat de chang uit het vinden en eten van het voedsel, waarbij de belangrijkste vorm choi chiang (“pak het groen”) is. Hierbij wordt ergens (groene) groente opgehangen, die de leeuw moet vinden en opeten.

Na het eten kauwt de leeuw een tijdje op zijn voedsel; vervolgens barst hij onder luid tromgeroffel uit en spuwt het eten (bladeren van de groente of de schillen van het fruit) om zich heen. Dit is een zegening; een teken dat de toekomst overvloedig zal zijn.

De chang laat zien dat geluk en voorspoed niet vanzelf komen: je (ook de leeuw) moet er wel iets voor doen. Naast groente hangen tijdens een leeuwendans overigens ook vaak rode envelopjes met geluksgeld of de beloning voor de leeuwendansers.

Meer informatie of een leeuwendans boeken? Neem contact op via de mail of bel: 06 – 54 36 44 58.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: