Viering geboorte van Boeddha

Waar we vorig jaar nog genoodzaakt waren om geboortedag van Boeddha in een hele kleine setting te vieren was er dit jaar weer de mogelijkheid om iedereen uitnodigen. Gelukkig werd hier in grote mate gehoor aan gegeven en waren er deelnemers van alle leeftijden.

Na het reciteren van een boeddhistische mantra werd er over gegaan op het geven van een kung fu demonstratie. Hierin laten de gevorderde leerlingen zien waar ze mee bezig zijn. Ook een aantal beginners uit het publiek kregen de mogelijkheid en ruimte hiervoor.

Bij de viering van de geboorte van Boeddha mag de uitleg over de symboliek hierover niet ontbreken. Ronald Saarloos gaf een korte toelichting hierover. Hierna volgde een leeuwendans.

Volgens de traditie werd er daarna over gegaan tot het wassen van de baby Boeddha. De tafel zag er prachtig uit en de bloemen roken heerlijk. Dit alles voegde toe aan de ervaring van het mindful wassen van de Boeddha.

Workshop – qi gong – Ba Duan Jin

Mindfulness, zowel je lichaam als geest ervaren zoals het op dit moment is.

Shaolin Qi gong is hiervoor de methode die al eeuwen door boeddhistische monniken beoefend wordt. Het maakt je bewust en leert je hoe je spanning kan omzetten in ontspanning. Hierdoor kom je beter in je lichaam te zitten en zal je beter kunnen omgaan met de stress die je iedere dag op je pad komt.

Tijdens de workshop besteden we veel aandacht aan de juiste ademhaling, juiste houding en juiste uitvoering. Het is de bedoeling dat tijdens de dag alle acht bewegingen aangeleerd en veel geoefend worden. Dit om er voor de zorgen dat de deelnemers daarna thuis aan de slag kunnen en verdere verdieping kunnen bereiken.

Ba duan Jin – 八段锦气功

Ba duan jin, de acht brokaten (schatten). Een van de meest beoefende vormen van Qi gong. Statische houdingen worden afgewisseld met soepele ontspannen bewegingen. Dit kan het ene moment een aardige belasting zijn terwijl het daarna weer ontspannen en vloeiend gaat. De bewegingen zijn relatief makkelijk te leren, maar dit is pas het begin.

Zaterdag 18 juni van 10:00 tot 17:00

Locatie: Paul Krugerkade 45 B 2021 BN Haarlem

Aanmelden via: shaolincentrumhaarlem@gmail.com (let op aantal deelnemers zijn beperkt)

Kosten: 90,-

Shaolin cultuur weekend met Shi Yanti

In het weekend van 19 en 20 februari organiseerde Shaolin Centrum Haarlem samen met Shi Yanti een Shaolin cultuurweekend.

De meer dan twintig deelnemers hebben ervaren hoe het leven is in The Shaolin Temple. Op het programma stonden boeddhistische ceremonies, meditatie, lezing, qi gong en gong fu.

De deelnemers waren van vijf verschillende scholen, de jongste was tien jaar en de oudste in de vijftig. Hoewel de meesten van hen elkaar voor het eerst ontmoetten, hebben ze samen geleerd en hard gewerkt. Dit was vooral het geval bij het leren van de complexe bewegingen van Qixing Tanglang.

Aan het einde van de twee dagen was iedereen moe maar blij de schoonheid van de Shaolin-cultuur te hebben ervaren.

Training tijdens de lockdown

Voor de komende periode zullen de lessen er als volgt uitzien.

Voor de jeugd (t/m 17 jaar) worden de lessen gehouden op het voetbalveld bij de speeltuin de Elba. Voor de exacte lestijden kun je kijken op het rooster in de app.

Voor de volwassenen zal er iedere dag een online les zijn om 19:00 uur. Je kunt je aanmelden via de app en hier vind je ook de les inhoud terug. De zoom link zal een uur van te voren verstuurd worden.

Voor de volwassenen is er ook een mogelijkheid voor duo trainingen van een half uur. Deze worden ook gehouden op het voetbalveld bij speeltuin de Elba. De tijden hiervoor zijn terug te vinden in de app. Aanmelden hiervoor is noodzakelijk en mogelijk via de app. De les inhoud bepalen we in overleg.

Ik hoop jullie te zien op een van de lesuren.

Corona update

Afgelopen dinsdag is er weer een persconferentie gegeven door het kabinet. Daarbij werd aangekondigd dat er vanaf 6 november 2021 tijdelijk nieuwe maatregelen gelden, die ook betrekking hebben op alle sportscholen.

Gelukkig mogen de clubs open blijven en kun je gewoon bij ons blijven trainen! Nieuw is dat per zaterdag 6 november iedereen vanaf 18 jaar die in een sportschool wil trainen, een coronatoegangsbewijs moet laten zien. Dat betekent dat ook wij je hier bij binnenkomst naar moeten vragen. Voor de rest blijft alles zoals je gewend bent.

We beseffen ons dat de meningen over de maatregelen verschillen en we respecteren ieders opvatting.

Het is weer even aanpassen, voor iedereen. We volgen slechts de instructies op die we van de overheid en het RIVM moeten volgen en hopen op jullie begrip hiervoor.
Mochten er vragen of onduidelijkheden zijn bel, mail of app gerust even.

Vrolijk maanfestival

Gisteren avond en vandaag vieren ze in China het maanfestival/midherfstfestival. 

Dit festival bestaat al drieduizend jaar, dus men begon het al vanaf de Zhou-dynastie te vieren. 

Tot de festiviteiten behoren:

Chang’e (taiyin xingjun/太陰星君) is een taoïstischegodin van de Maan. Zij is de echtgenote van Houyi

Ze werd een godin nadat ze de onsterfelijkheidsmedicijnen van haar man had opgegeten. Houyi had ze boven een balk in huis verstopt. Chang’e ontdekte de pillen toen ze ging schoonmaken. Ze had honger en at alle pillen op. Ze dacht dat het snoep was. Op een gegeven moment voelde ze zich steeds lichter en ging zweven. Ze zweefde uiteindelijk tot de maan.

Lessen tijdens de lockdown

Momenteel zijn alle lessen voor de volwassenen online en voor de jeugd buiten. Het rooster hiervoor is terug te vinden in onze app.

Voor de volwassenen is er op zaterdag een vrije training in tweetallen waarbij een instructeur aanwezig is voor het beantwoorden van vragen en geven van instructie. Hiervoor kan je je aanmelden via de app.

Verder zijn we druk met het zoeken naar een geschikte locatie voor de groepstraining die tot en met 26 jaar gegeven mag worden. Helaas is dit nog niet zo gemakkelijk aangezien alle toegestane plekken bezet zijn.

We hopen zo snel mogelijk weer van start te kunnen en hierbij ook nieuwe mensen te kunnen ontvangen voor training. Mocht je interesse hebben stuur dan gerust een mail zodat we je op de hoogte kunnen houden.

Corona update

Alle jeugdlessen gaan gewoon door!

Volwassen lessen zijn aangepast en aanmelden is vereist door beperkt aantal plaatsen. Het gaat hier om een vrije training, begeleiding is aanwezig.

Zie e-mail voor meer info.

Toch binnen training ivm het weer en vakantie sluiting

We vinden het jammer maar met het oog op het weer (regen en wind) voor de komende week denken we dat we toch beter deze week binnen kunnen trainen.


Graag had ik deze week buiten afgemaakt en daar deze periode ook afgesloten maar ik denk niet dat het verstandig is.


Enkele regels:Bij gezondheidsklachten bij jezelf of iemand uit het gezin blijf thuis.Was je handen goed voor het trainen en reinig je trainingsspullen elke les.Hanteer 1,5m voor en na de les en kom zoveel mogelijk omgekleed.Blijf niet onnodig lang hangen voor en na de les.


Let op!!!! De lessen voor deze week volgen nog het buiten rooster (maar dan binnen).


Let op!!! na deze week is de school gesloten. We starten de lessen weer op 3 augustus volgen het normale oude rooster.

Shurangama mantra

Iedere ochtend in de shaolin temple staan een aantal monniken op voor de zon opkomt. Ze doen dit niet voor kung fu training maar voor het reciteren van verschillende mantra’s.

Een van de belangrijkste daarvan is de shurangama mantra. Deze duurt op zijn snelst een minuut of tien. Het doel ervan is ervoor te zorgen dat het slechte geen grip op de wereld kan krijgen.

Het idee hierachter is vrij simpel. Het opzeggen van deze mantra is namelijk niet gemakkelijk. De woorden die uitgesproken worden hebben namelijk geen betekenis. Het vergt dus ook jaren van oefeningen om dit te kunnen zonder te spieken. Dit vergt ijzeren discipline en een hart vol compassie.

Het idee is dus ook dat als er in de wereld nog een persoon is die de moeite neemt om de shurangama mantra uit zijn hoofd te leren het egoïstische in de mens nog niet gewonnen heeft.