Qi Gong

Qi Gong draait om bewuste ademhaling. Althans, het combineren van ademhaling met bewegingspatronen. Tijdens het beoefenen van Qi Gong wordt het lichaam op meerdere vlakken gestimuleerd, en dat heeft diverse voordelen. De longcapaciteit vergroot, het lichaam wordt soepeler en sterker en de levensenergie (Qi) krijgt de kans om vrij door het lichaam te stromen.

Qi Gong wordt al eeuwen door boeddhistische monniken beoefend. De methode maakt de beoefenaar bewust en leert hoe spanning om te zetten is in ontspanning. Het resultaat is beter ‘in je lichaam zitten’ en je steviger kunnen weren tegen de stress die je iedere dag weer tegenkomt. En ook minder vaak ziek zijn, vermindering van RSI-klachten en een betere concentratie.

Het werken met en sturing geven aan de Qi is geboren uit de filosofie van het taoïsme.  Qi Gong biedt handvatten om  bewuste ademhaling te kunnen integreren in het dagelijks leven. Maar buiten de les oefenen en herhalen biedt natuurlijk het beste resultaat. En dan neemt slechts vijf minuten, of meer, per dag in beslag.

Qi_gong

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De volgende elementen komen aan bod tijdens de Qi Gong lessen:

  • Ba duan Jin

Statische houdingen afgewisseld met soepele, ontspannen bewegingen, gebaseerd op de acht brokaten (schatten). Het ene moment een aardige belasting, daarna weer ontspannend en vloeiend. De bewegingen zijn relatief makkelijk te leren, maar zijn pas het begin.

  • Zhan Zhuang

Staande meditatie. In combinatie met bewuste ademhaling kalmeert het de geest, wat leidt tot diepe ontspanning en innerlijke harmonie. ‘Staan als een boom.’ Aansluiting zoeken met de energie van de aarde en de krachten van de hemel.

  • Yi Jin Jing

Met soepele en vloeiende bewegingen de Qi activeren. Het gehele lichaam wordt van zuurstof voorzien, en dat verbetert de stofwisseling en conditie van de bloedvaten aanzienlijk. En ook verhoogt het de algehele conditie, versterkt het de botten en het hart en wordt het vrijkomen van endorfine gestimuleerd.

%d bloggers liken dit: