Rou Quan (Tai Chi)

Rou Quan is Shaolin Tai Chi.  Een bewezen effectieve methode bij het verminderen van stress, het terugdringen van symptomen van depressie en angsten, het verbeteren van balans, kracht en coördinatie én het soepel houden van de spieren en pezen.

Rou Quan behoort tot de interne stijlen van Shaolin en kenmerkt zich door zachte en langzame bewegingen. Hierdoor valt de stijl in dezelfde categorie als Tai Chi, wat in het westen een veel grotere bekendheid geniet. Beide stijlen zijn in essentie en principe redelijk gelijk. Echter, in Rou Quan zie je elementen terug die je in Tai Chi niet terugziet, en andersom.

rou_quan

Het Shaolin Kung Ku kent namelijk een aantal kenmerkende bewegingen, welke duidelijk terug te zien zijn in Rou Quan. Zo vindt de stijl zijn basis in een set van dertien Qi Gong bewegingen, die ontwikkeld zijn door de monniken, en gebaseerd zijn op houdingen en uitdrukkingen van Arhats (de beelden die in een boeddhistische tempel aanwezig zijn). hier werden later gevechtstechnieken aan toegevoegd, waarbij de Qi Gong principes gehandhaafd bleven.

Rou Quan is ontwikkeld vanuit meditatie en constante kritische beoordeling; mindfulness en spirituele groei zijn dan ook belangrijke elementen. De bewegingen zelf zijn redelijk makkelijk te leren, maar pas daarna begint het echte begrijpen. Pas dan volgt de verdieping in de beweging en het echt bezig zijn met zowel je mentale als fysieke ontwikkeling.

%d bloggers liken dit: