Shaolin theorie 4

“Gun Gun Ru Chu”: de vuist naar buiten rollen en naar binnen terug rollen.

De vuisttechniek “Gun Gun Chu Ru” is een bijzondere manier van bewegen in Shaolin Kung Fu. Het verwijst naar de vuisttechniek waarbij het bovenlichaam spiraalvormig roteert om zo de kracht van het lichaam te optimaliseren. Op deze manier zal de tegenstander met behulp van verzamelde Qi het snelste worden verslagen. Bij een aanval met een roterende rechte vuistslag, kan dit de tegenstander gemakkelijk verwarren. Deze bijzondere bewegingstechniek is als een directe lijn binnen de cirkelvormige beweging. Deze beweging is een horizontale cirkel tussen twee tegenstanders, waarbij de onderlinge afstand de diameter van deze cirkel is. Hoe groter de hoek van de diameter in de cirkel is en hoe krachtiger de slag, hoe zwakker de impact. Alleen wanneer de stoot via de middellijn door het centrum van de cirkel gaat, is de kracht maximaal.

In de praktische toepassing kan deze bewegingsvorm van het Shaolin Kung Fu gezien worden als “een directe lijn samengevat in de circulaire beweging”. Wanneer de stoot de verdediging van de tegenstander met succes doorbreekt en de vijand raakt, zal de roterende kracht van de aanvaller ontsnappen voordat de gehele kracht van de vuisttechniek op de tegenstander is aangekomen – dan is het doel met succes bereikt.

“Gun Gun Chu Ru” is een uitwisseling tussen aanval en verdediging die gelijktijdig moet plaatsvinden. Deze zogenaamde “verdediging in de aanval” en “aanval in de verdediging”  zijn technieken die je door middel van constante afwisseling tussen aanval en verdediging gebruikt om zo het optimale effect van een beweging te bereiken.

 

“Qu Er Bu Qu, Zhi Er Bu Zhi”: gebogen, maar niet gebogen, recht maar niet recht

“Qu Er Bu Qu, Zhi Er Bu Zhi” betekent letterlijk “gebogen maar nog niet gebogen, recht maar niet recht”. Ook dit is een belangrijke eigenschap van het Shaolin Kung Fu. Het gaat hier om de krachtverdeling van de armen en de hoek tussen de boven- en onderarmen wanneer het lichaam stil blijft na bewegingen. Het doel van deze techniek is om beter voorbereid te zijn op de volgende beweging na een aanval. Hier door is het een stuk gemakkelijker om de controle te houden in een gevecht. Men zou de aanval kunnen voortzetten als je voorwaarts beweegt en men kan zich verdedigen als je achterwaarts beweegt. Hierdoor kan men de geconditioneerde reflex van de spieren ten volle te benutten om zo de kracht van het lichaam te versterken. “Aanvallen als een pijl uit een boog en terug trekken als of je je brandt” is een nauwkeurige beschrijving en samenvatting van dit begrip.

%d bloggers liken dit: