Shaolin theorie 5

De uitgebreide en vele krijgskunst vormen van het Shaolin Kung Fu

Het Shaolin Kung Fu onderscheidt zich van de andere Chinese krijgskunstsystemen door de aanwezigheid van talloze vormen (Taolu). Al deze vormen hebben een rijke inhoud en uitgebreide variatie aan technieken. In het boek “Shaolin Wu Shu Ju Xie Lu” (Lijst van Shaolin-vormen) zijn totaal 210 verschillende vormen en 81 trainingsmethoden vermeld. Onder hen zijn 49 vuistvormen, 71 wapenvormen, 37 partnervormen en 43 andere vormen.

De trainingsmethoden bestaan onder anderen uit “Zhan Zhuang” (staande meditatie), Qi gong, rou Quan, methodes om hand, arm, hoofd, voeten, borstkas, buik en rug te sterken tegen een aanval en een tiental andere trainingsmethoden. Deze methoden omvatten eigenschappen van de verschillende Kung  Fu-stijlen uit verschillende perioden van de geschiedenis. Het Shaolin Kung Fu is een zeer waardevol onderdeel van de Chinese vechtkunst en was belangrijk voor de ontwikkeling en verspreiding van de Chinese krijgskunsten.

 

Een trainingsruimte niet groter dan het hok van een Buffel

Het feit dat de bewegingen niet veel ruimte innemen is een ander voordeel van Shaolin Kung Fu. Volgens een oude gezegde is er niet meer ruimte nodig om de vuistvormen te trainen dan het hok van een buffel. Een normaal oefenterrein voor de beoefening van Shaolin Kung Fu is ongeveer zes meter lang en een halve meter breed. Doordat het Shaolin Kung Fu een martial arts is die niet veel ruimte nodig heeft, kun je bijna overal te trainen. Hierdoor is het mogelijk om in een zeer kleine ruimte gevechtssituaties tegen een enkele tegenstander ui te voeren.

%d bloggers liken dit: