Theorie 6

Kenmerken van de Shaolin-vuistmethoden:

晓 阴阳     – Begrijp Yin en Yang

明 三 节    – Herken de drie lichaamsdelen

齐 四 稍    – De vier uiteinden in gereedheid hebben.

合 五行     – Breng de vijf elementen in harmonie

重 六合     – Overweeg de zes harmonieën

调 三 性     – Reguleer drie waarnemingsorganen

守 三宝     – Bewaak de drie juwelen

通 经络     – Open de meridianen

Interactie tussen Yin en Yang

De samenwerking van de Yin-Yang-theorie en de vechttechnieken komt in het Shaolin Kung Fu tot uiting in de wisselwerking tussen de hardheid en zachtheid, binnen en buiten en ontspanning en kracht. De Yin-Yang-theorie is een wet van de natuur en de basis van alle verschijnselen. Yin en Yang begrijpen betekent ook het samenspel tussen Yin en Yang in de martial arts begrijpen.

Enkele voorbeelden van Yin en Yang zijn: beweging en stil staan, openen en sluiten, terugtrekking en aanvallen, komen en gaan, omhoog en omlaag kijken, belasting en ontlasting, omhoog en omlaag, gebogen en recht, in- en uitademen, op en neer, links en rechts en aanvallen en verdedigen. Wanneer de handpalm naar boven wijst, is het volgens de theorie een Yang-hand. Als die naar beneden wijst, heeft het een Yin-karakter. Aanval is Yang en verdediging is Yin. Beweging is Yang en stilstaan is Yin. Opwaartse beweging is Yang en neerwaartse beweging is Yin. Rug is Yang en buik is Yin. Zangorganen (galblaas, maag, dunne darm, dikke darm, blaas en triple energizer) zijn Yang en de Fu-organen (hart, longen, milt, lever, nieren en het hartzakje) zijn Yin. Qi is Yang en bloed is Yin. Hardheid is Yang en zachtheid is Yin. Inademing is Yang en uitademing is Yin. Openen is Yang en sluiten is Yin. Vooruit is Yang en achteruit is Yin. Spanning is Yang en ontspanning is Yin.

Elke stoot en schop van het Shaolin Kung Fu volgt de wetten van de Yin-Yang-cyclus. Het Yin-Yang-samenspel kan worden verklaard door de centrifugale kracht en de radiale kracht binnen een cirkel.

In Shaolin Kung Fu is elke beweging een manifestatie van een verandering in de cirkel. De heupen, bijvoorbeeld, zijn bij elke vuistvorm de as waaromheen elk lichaamsdeel, in samenwerking met elkaar, spiraalvormig draaien. Hierdoor ontstaan er meerdere cirkels. Vanuit deze cirkels ontwikkelen zich de verschillende technieken en bewegingen. Een voorbeeld is de verandering van Ma Bu (paardenstand) naar Gong Bu Tui Zhang (boogstand met stoot) in Xiao Hong Quan. De beoefenaar duwt af met de achterste voet tegen de grond, dan draaien de heupen, de taille, de schouder, dan rolt de ellenboog naar buiten en stoot de hand naar voren. Deze reeks van bewegingen en zorgt voor een roterende krachtopbouw die het gehele lichaam benut.

In de meeste Shaolin-vuistvormen is “de vuist naar buiten rollen en naar binnen terug rollen” zeer belangrijk. De bewegingen (zoals Jin Si Chan Wan en Shun Shou Qian Yang) zullen de kracht overbrengen door de rotatie van de taille en die kracht vrijgegeven. Schoppen, slaan, gooien en vangen zijn externe vormen van beweging waarbij de samenwerking tussen Yin en Yang het interne geheim is. Efficiëntie en vaardigheid komen voort uit deze cirkels. Beweging leidt tot het openen en rust tot de sluiting. Of men zich nu voorwaarts of achterwaarts beweegt, tijdens een verdediging of aanval, men moet altijd de samenwerking tussen Yin en Yang acht blijven houden. Wanneer men zijn gewichtsverdeling van het lichaam verplaatst, is het belangrijk de verdeling van Yin en Yang goed te kennen. Ook tijdens het meervoudig heen en weer bewegen moet de samenwerking tussen Yin en Yang in beschouwing genomen worden. De overgang tussen Yin en Yang leert ons er altijd klaar voor te zijn. Het Yin-en-Yang-principe moet altijd in acht worden genomen voor de lichaamshouding, van buiten naar binnen en iedere beweging moet zich aan deze harmonie houden. Elke beweging moet verwijzen naar deze harmonie. Een beweging moet niet te veel Yang of te veel Yin bevatten. Het overdrijven van Yin of Yang zal leiden tot mislukken van de beweging die volgt. Als je bijvoorbeeld Gong Bu Chong Quan (boog staat met stoot) uitoefent, moet je niet het bovenlichaam te veel naar voren buigen, je armen te ver uitstrekken en de knie niet verder dan buigen dan voor de tenen. Wanneer het bovenlichaam niet recht is en de knie te ver naar voren is, zal men gemakkelijk zijn evenwicht verliezen. Het is dus geen stabiele positie en dus ook geen effectieve manier van verdedigen. Wanneer de arm volledig wordt gestrekt, zal de arm geen kracht kunnen over brengen. Bovendien is het bovenlichaam dan ook zonder bescherming. In dergelijke positie is het ook niet mogelijk om snel genoeg op een aanval te reageren. Wanneer het lichaam niet tegelijkertijd met de stoot naar voren beweegt en de armen de kracht van de stoot niet los laten, dan wordt de beweging zeer stijf, onhandig en ongecoördineerd. Een aanval zal maar zelden lukken op deze manier.

Het herkennen van de drie lichaamsdelen

Het menselijk lichaam kan worden onderverdeeld in drie delen. Handen en armen zijn het einde. Taille en buik zijn het midden. Benen en voeten vormen de wortels.

Het einde (handen en armen) kan op zijn beurt ook worden onderverdeeld in drie delen: de hand is het einde. De elleboog is het centrum en de schouder komt overeen met de wortel.

Het centrum (taille en buik) bestaat ook uit drie delen: de borst is het einde. Het hart is het centrum en de Dan Tian (veld van het elixer) is de wortel.

De wortel (benen en voeten) van het lichaam kan worden onderverdeeld in drie delen: de voeten zijn het einde. De knie zijn het centrum. De heup is de wortel.

De theorie van de drie lichaamsdelen stelt dat bij een beweging het einde onmiddellijk gevolgd wordt door het midden, waarna zo snel mogelijk ook de wortel volgt. Als je iets met een sterke vuist zal slaan, moeten de vuist, de ellenboog en de schouder zich in de bovenstaande volgorde verplaatsen. Alleen op deze manier kan het maximale vermogen bereikt worden en het doel daadwerkelijk geraakt worden. Bij het maken van een stap vooruit, moet men eerst de voet, dan de knie en dan de heup naar voren bewegen. Op deze wijze wordt de stap sterker en vloeiender.

Weten wat de uiteinden zijn, houdt in dat men de techniek uitstekend beheerst. Men kan beide handen gebruiken om gelijktijdig aan te vallen en te verdedigen. De rol van de handen is de continue afwisseling van verdediging en aanval. Hierbij komt dat je tijdens een gevecht je handen nooit ver van je hart moet plaatsen. Dit zorgt voor een betere bescherming en tegelijkertijd voor een snellere mogelijkheid tot aanvallen.

Weten wat het midden is, betekent te allen tijden de ellebogen in de nabijheid van het hart en naast de ribben houden. Op deze wijze is het mogelijk om je naar alle kant ter verdedigen of aan te vallen.

Het kennen van de wortel houdt in dat je naar beneden moet zakken tijdens een aanval om zo meer kracht te genereren. Tijdens een verdediging moet de kracht van het lichaam omhoog.

In de het algemeen is het einde de handtechnieken, het midden het lichaam en het begin de voet. Als je Shaolin Kung Fu traint, moet je tegelijk letten op alle drie de onderdelen en ze als een eenheid beschouwen. In de geschriften van de Shaolin-vuiststijlen worden de drie delen als volgt beschreven: ‘Als men zich voor een gevecht in gereedheid brengt, moet eerst het bovenlichaam in de juiste positie gebracht worden, daarna volgen gelijktijdig de handen en de voeten. In de vuisten zit de mentale kracht. Degene die de strategische activiteiten van zijn tegenstander doorziet, zal gemakkelijk winnen als een alwetende. Als je Kung Fu beoefent, komt eerst de intentie, dan het lichaam en vervolgens komen de handen.

%d bloggers liken dit: