Workshop Yin Shou Gun

Als er een wapen belangrijk is voor de Shaolin Temple dan is het wel de stok. In de geschiedenis wisten de monniken namelijk veel roem te verwerven door het winnen van grote gevechten met een stok. De stoktechnieken van Shaolin zijn dus ook het meest ontwikkeld van de wapens.

IMG_6660
Yin Shou Gun is de meest beoefende stok vorm van het Shaolin kung fu. Dit komt hoofdzakelijk doordat hij redelijk kort en basis is. Volgens de geschiedenis was het de Japanse generaal Yu Dayou die in de Ming dynasty (1368 – 1644) Shaolin bezocht en zijn stok technieken overdroeg aan de monniken. Deze technieken werden samengevoegd met de vaardigheden die al generaties binnen de tempel ontwikkeld waren en gevoegd tot een taolu genaamd Yin Shou Gun.

Delen van Yin Shou gun zijn dus ook terug te vinden in oudere Shaolin stokvorms zoals Shou Hou Gun uit de Yuan Dynasty (1279 – 1368), gemaakt door de monnik Jinnaluo en de Feng Mo Gun uit de Ming Dynasty, gemaakt door monnik Shishan. Deze beide stokvorms zijn identiek tot ongeveer de helft.

In de boeken staat dat de monnik Shishan de negentien bewegingen van Shou Hou Gun uitbreidde naar vijfentwintig bewegingen en Feng Mo Gun creëerde. Yi Shou Gun werd ongeveer gecreëerd rond het einde van de Ming dynasty. Het is overduidelijk dat Feng Mo Gun hier de blauwdruk voor was aangezien het zijn krankzinnige (Feng) en omgekeerde (Yin) methodologie deelt. Het is dus heel goed mogelijk dat de monnik Zhishan ook Yin Shou gun creëerde en deze toevoegde aan het Shaolin stok systeem.

Methodologie

Yin Shou Gun zijn methodologie doet zijn naam eer aan. De naam is namelijk te vertalen als ‘Yin Hand Stok’. Yin is hier niet vertaald aangezien het een onderdeel is van het Yin Yang principe en het meerdere betekenissen kan hebben. Het kan dus ook staan voor: duister, negatief, omgekeerd, vrouwelijk, enz. In de Yin Shou Gun staat het hoofdzakelijk voor het tegenovergestelde van normaal of rationeel denken. De set volgt dus ook geen patroon wat standaard is voor de Chinese martial arts en de logica van de vorm is dus ook omgekeerd. Als je verwacht dat een beweging voorwaarts zal gaan, wisselt het plots van richting. Als je een hoge aanval verwacht komt die laag en als je links verwacht is het rechts. Op deze manier is het voor een tegenstander bijna onmogelijk om de logica te ontdekken in de gevechtsstijl.

 

Zaterdag 28 januari van 9:00 tot 16:00

Locatie: Genraal spoorlaan 2  2025 NB Haarlem

Kosten 30,- (55,- euro voor niet leden)

%d bloggers liken dit: