Over

In 2007 opent Shaolin Centrum Haarlem de deuren, op dat moment nog op de oude locatie en onder de naam Sportcentrum Haarlem. Een bijzonder moment met een inspirerende aanleiding.

Kung Fu: wat is dat eigenlijk?

Kung Fu is niet makkelijk om te leren, maar zoals bij alles zit de kracht ervan in herhaling en blijkt wilskracht de sleutel naar succes. Bij Kung Fu staat het gevecht centraal, maar draait het niet direct om het verslaan van een tegenstander. Het eerste wat overwonnen moet worden zijn namelijk eigen tekortkomingen en angsten. Dat klinkt zo lastig als het is: het doorzettingsvermogen wordt aardig op de proef gesteld.

En Shaolin Kung Fu: wat is dat? 

Shaolin is meer dan alleen Kung Fu. Het is alles van theeschenken en kalligrafie tot Qi Gong, Tai Chi en meditatie. Het is een misverstand dat Shaolin Kung Fu allemaal show is, alleen maar buitenkant. Het biedt juist hele andere, bijzondere invalshoeken. Shaolin Kung Fu gaat niet om hardheid en pieken maar om een constante lijn.

Shaolin Kung Fu leert je luisteren naar je lichaam. Het is een combinatie van techniek en boeddhisme: alles meditatief maken zonder dat het suf is. Shaolin Kung Fu is gezondheid, fysiek en mentaal, meditatie én martial arts.

Uniek in Haarlem 

Kung Fu komt al op jonge leeftijd bij oprichter Ronald Saarloos in beeld. Hij kijkt graag martialartsfilms, vooral uit Hong Kong: veel drama en een hoop imponerende knokscènes. Ronald wil deze krijgskunst zelf beoefenen, maar ontdekt dat er in Haarlem nog helemaal geen Kung Fu scholen bestaan.

De Chinese gemeenschap is in Haarlem niet zo groot. Uiteindelijk vindt Ronald buiten Haarlem iemand die het hem leert; hij wordt gelijk gegrepen. De eigen flow van de bewegingen, de rondheid ervan. Ruim twintig jaar later opent Ronald zijn eigen Kung Fu school.

45627120_1856247164429495_2894816745007087616_n

Ronald (Yán Fēng (延风)

Alle lessen die ik geef zijn interactief: ik laat het de leerlingen zien en gewoon doen. Ze hebben de drive om elke week hetzelfde te doen, en pas als het goed is er rustig iets aan toe te voegen. Ik geef leerlingen de tools uit Shaolin Kung Fu; ze gaan er zelf mee aan de slag.

De leerschool zit altijd in kleine, simpele dingen zoals efficiënt met je lijf omgaan en niet bij iedere beweging allerlei spieren onnodig aanspannen. Leerlingen komen niet om te knallen, ze komen juist om rust te vinden. Meditatieve rust, en die is indrukwekkend. Ook al haken leerlingen soms af; wat ze hier leren, nemen ze uiteindelijk overal mee naartoe.

%d bloggers liken dit: